Sivut

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Vapautta

Pientä päivitystä.

Raittius on jo itsestään selvää rutiinia. Kevään ylioppilasjuhlat menee luontevasti (joskin toivoisi, että kuohuviinin korvikkeena ei aina tarjottaisi pommacia, joka on mielestäni pahanmakuista). Keväällä tapahtunut läheisen kuolema ei nostanut juomisajatuksia mitenkään pinnalle, eikä oikeastaan mikään muukaan, ei edes töissä tapahtuneet muutokset joista en erityisemmin ilahtunut. Jotain uutta siidermainosta katsoin epäillen: mainostavat kuivaksi, mutta muistikuvani mukaan kaikki "kuivat" siiderit olivat minun makuuni ällöttävän makeita. Vappulounas tuli ja meni, juhannus edessä. Jälkimmäisestä odottaa vain sitä, että voi olla mökillä muutaman päivän ja nauttia luonnosta ympärillä.

Toipumisprosessi kestää virallisten määritelmien mukaan kolme vuotta, vasta sen jälkeen voidaan kai puhua vakiintuneesta raitistumisesta. En oikein osaa arvioida, mikä tässä kolmantena vuonna muuttuu (paitsi että raittius rutinoituu entisestään ja yhä harvemmin tulee miettineeksi koko asiaa).

Kävin kurkkaamassa noita alkoholismiin ja alkoholiin liittyvien blogien linkkejä, joita olen joskus tuohon vasemmalle kerännyt. "Välivuosi viinasta" vietti otsikkonsa mukaisesti yhden välivuoden, ja on sitten palaillut säännölliseksi joskin ilmeisesti toistaiseksi kuitenkin entistä kohtuullisemmaksi alkoholin käyttäjäksi. Yritin tutkiskella itseäni: uskaltaisinko? Haluaisinko?

Edelleen olen tilassa, jossa kumpaankin kysymykseen on helppo vastata "en". En millään ilveellä halua riskeerata tätä vapautta ja olotilaa, ja yhtä varmasti tuntuu siltä, en edes haluaisi juoda. Vaikka tietyt sosiaaliset tilanteet ovat niitä, joissa tulee mieleen että olisi helpompi olla "samanlainen" ja vain ottaa sen viinilasi eikä vaivata muita etsimään vaihtoehtoja, niin kuitenkin yhdistän juomiseen ensisijaisesti yksin olemisen, yksin juomisen, ahdistuksen. Se yksin juominen ja sen piilottelu on se, mitä en halua.

Puolisokin on jo ihan tottunut tähän alkoholittomuuteeni. Tunnustan kuitenkin, että todellisista syistä ei ole puhuttu - ja edelleen luulen, että ei hän todennäköisesti ikinä tajunnut, kuinka syvällä suossa tarvon. Hän ei ole erityisen herkkä huomaamaan ihmisten tunnetiloja, tai ole niistä edes kiinnostunut. Olemme tavallaan aika etäisiä toisillemme, mutta sitten taas toisaalta läheisiä, olemmehan olleet yhdessä yli puolet elämästämme. Terveys ja alkoholin tarpeettomuus/sen mukanaan tuoman pöhnän epämiellyttävyys ovat asioita, joista on keskusteltu lopettamiseeni liittyen, joskus taisin puhua esimerkistä lapsiinkin päin.

Ilokseni lapsenikaan eivät ole osoittaneet järin suurta kiinnostusta alkoholia kohtaan. Täysi-ikäinen saattaa joskus seurassa ottaa baarissa tuopillisen, jota sitten lipittää muutaman tunnin ajan kun se ei oikein maistu. Seuraava ikäjärjesteyksessä on selvinnyt yhdellä kokeilulla, minkä jälkeen joko on onnistunut peittelemään (pysymällä kohtuudessa), tai sitten kokemus riitti. Toivon jälkimmäistä. Ehtii sitä myöhemminkin.

Eli raittiina eteenpäin, eikä taivaanrannassa ainakaan nyt näy mitään mustia myrskypilviä, joten eiköhän tämä taivalkin jatku.

1 kommentti:

  1. Voisin kuvitella että sitä on vain pitänyt määrittää joku aika jotta jollakin olisi helpompi olla. Lääkäri osaa sanoa että suunnilleen näin kauan toipuminen todennäköisesti kestää vaikka jokaisella on varmasti omat kokemuksensa ja jokainen vaatii oikeasti sen oman aikansa.
    Voi kuulostaa hurjalta mutta tavallaanhan suuri osa alkoholisteista ei parane koskaan(paranemisella tarkoitan että pystyy palaamaan kohtuukäyttäjäksi ilman pelkoa repsahtamisesta). Se on ehkä diabetekseen verrattava siinä mielessä että oikeilla valinnoilla sen kanssa voi kumminkin elää hyvän elämän :)

    VastaaPoista