Sivut

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kaksi vuotta

Kaksi vuotta on samaan aikaan pitkä ja lyhyt aika.

Kahdessa vuodessa lapsi muuttuu teiniksi ja koiranpentu aikuiseksi. Kahteen vuoteen mahtuu kaksi vappua ja juhannusta. Lukemattomia ilon ja itkun hetkiä. Syntymää ja kuolemaa. Ihmisen lähenemistä ja etääntymistä.

Niin ja juopon muuttuminen raittiiksi. Pelon ja ahdistuksen vallassa eläminen vain elämiseksi.

Näin vuosipäivän koittaessa on hyvä katsoa pikkuisen taaksepäinkin ja muistella ja arvioidakin. Kyllä minä muistan että ne ensimmäiset päivät ja viikot olivat vaikeita. Vieroitusoireet toki, mutta myös se kaikki pelko että pystynkö olemaan ilman. Sen, että alkoholi - ja sitä ilman oleminen - oli mielessä melkein jokaisena päivän minuuttina silloin alussa. Että piti hokea itselleen mantran lailla, että selviää ilmankin, on pakko selvitä. Ja että juomisen jatkaminen vahingoittaa niin itseä kuin muita.

Mutta silti, minä olin niitä lottovoiton saaneita, joille raitistuminen oli lopulta alun jälkeen oikeastaan helppoa. Juomisen himo vain hiipui, kuivui kasaan, katosi. Eikä ole tullut takaisin. Siitä jaksan olla kiitollinen.

Mietin analogiaa ja löysinkin. En ole ikinä ollut tupakasta riippuvainen, vaikka toki olen joskus elämässäni savukkeenkin polttanut jossain bileissä. En muistaakseni ole itse edes savukeaskia ostanut, mutta saatan muistaa väärin. Tupakoiva ihminen ei herätä minussa erityisiä tunteita, paitsi jos olen juuri tuulen alla ja saan savun kasvoilleni, vaihdan paikkaa. Tupakkaahan ei kukaan enää tarjoa, mutta jos tarjoaisi, niin ei se "ei kiitoksen" sanominen edellyttäisi mitään pohdintaa ja arviointia saati selittelyitä.

Kahdessa vuodessa pääsee hyvinkin samaan jamaan suhteessa alkoholiin. Joku polttaa. Joku juo. Minä en. Ei kiinnosta. (Toki joskus on mielessä se ajatus, että olisi ehkä helpompaa olla kuin muut eli juoda vaikka se kuohuviinilasillinen ilman että penää alkoholitonta, mutta siinä ei ole kyse juomisen vaan "samanlaisuuden" himosta.)

Ovatko asiat paremmin? Ilman muuta. En valvo öitä ihmetellen hikoilua ja sydämen korkeaa sykettä ja että vieläkö hengissä selviää. En häpeä peiliin katsoessani. En piilottele tekemisiäni keneltäkään. Käytän vapaa-aikani siihen mihin haluan eikä se ole varattu alkoholille. Säästän joka kuukausi merkittävän rahasumman käytettäväksi johonkin ihan muuhun kuin alkoholiin. Kiloja karisi alussa merkittävästikin, osa hiipi takaisin mutta vaikutan huomattavasti hoikemmalta ihan vain siksi, että turvotus on hävinnyt.

Hallitsen elämääni siinä määrin kuin vain keski-ikäinen työnarkomaaniäiti vain voi.

Onnellinen? Tarpeeksi. Harkitsen seuraavaa isompaa elämänmuutosta, saa nähdä uskallanko ottaa sen askeleen.

PS Kirjoitteluni tässä varmaan harvenee entisestään. Kirjoittaminen oli minulle tärkeä keino selventää omia ajatuksia ja tuntemuksia alkoholin jättämisestä, mutta nykyään yhä vähemmän tulee mieleen mitää uutta tai edes olennaista alkoholiin liittyvää ajatusta. Mietin vähän että poistaisinkin koko päiväkirjan, mutta ehkä joku lopettamisajatusten kanssa kamppaileva saa tästä sitten tarvitsemansa kipinän, joten olkoon.  Jotain ihan henkilökohtaisia ja perheeseen liittyviä päivityksiä olen piilottanut. Toki kirjoitan, jos jotain ajatusta tulee, tai tulen tunnustamaan jos raittius ei jostain ihmeen syystä jatkuisikaan.

11 kommenttia:

  1. Yritin jo aiemmin kommentoida, mutta en onnistunut. Eli minä olen täällä käynyt säännöllisesti lukemassa kirjoituksiasi. Tosin oma raitistuminen ei ole onnistunut...mutta lajissaan ihan parhaita sun blogi.:)

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt viimeisten vuosien ajan jokaisena krapulaamuna päätöksen lopettaa juominen, mutta viikon kuluttua jo langennut taas juomaan, koska on vaan ollut niin hyvä olo muutamasta raittista päivästä, että jospa tämän kerran palkkioksi itselleni suon vielä yhden humalan. Säätelen omaa tunne-elämääni juomisella. Juon yksin ja fiilistelen milloin iloisia, milloin surullisia asioita tai kelaan menneisyyttäni, kuuntelen musiikkia ja olen aivan omassa kuplassani juoden siihen pisteeseen asti, että suunnilleen sammun tai uuvahdan muuten ja menen nukkumaan.Luvan juomiseen annan usein sillä verukkeella, että pärjään, suorastaan menestyn työelämässä hyvin eikä elämässä ole muitakaan huolia eikä harmeja. Elän yksin ja ajattelen,ettei juomisestani ole kenellekään haittaa ja jaksan muutoin hoitaa velvollisuuteni ja huolehdin myös itsestäni kaikin tavoin muutoin,joten ajattelen, että no, yksi pahe pitää minullakin olla. Mutta kannan syvällä sisimmässäni huolta, että saan jonkun oheistaudin ennenpitkää, koska olen käyttänyt alkoholia säännöllisesti ja runsaasti nuoruudesta lähtien lukuunottamatta raskauden aikoja ja ihan muutamia muita kuukausien aikoja. Kun juon, juon aina kerralla paljon ja tavoitteena on humala eikä mikään pieni hiprakka. Lueskelin blogiasi ja pohdin, että on oikeasti mahdollista saada muutos elämäänsä, mutta kuinka hitossa saan raitistumisen aluilleen, kun en ole vielä pohjamutia joutunut kyntämään. Jollain lailla pelkään, että salakavalasti ajan itseni umpikujaan ennenkuin otan itseni todesta. Olen hieman äärimmäinen ihminen luonteeltani. Tällaisia mietteitä tänään, krapulassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa että olet yhtä syvällä kuin minä ja sinulla on vieläpä jälkikasvua, mahdollisesti siinä..

      Poista
  3. Kiitos Mantelikakku kauniista sanoista. Kyllä sinäkin vielä onnistut, jos minäkin onnistuin, joskus se ajatus ja valmius tulee kun jaksat yrittää.

    Anonyymi, kirjoitat: "ajattelen,ettei juomisestani ole kenellekään haittaa" - mutta kyllähän sinä olet "kukaan"!!! Pohjamutakokemus on itse kullekin aika erilainen. Olen huomannut, että muillekin kuin minulle on vain tullut jossain kohtaa ajatus, että nyt tämän pitää riittää. Joillekin nuorempana, joillekin vanhempana. Jos oikein olen ymmärtänyt, tuota "nyt riittää" -tunteen syntymismekanismia ei edes tutkijat täysin ymmärrä.

    Minulla alkoholismi syntyi hitaasti, joskin luulen että merkit siihen olivat jo nuorena olemassa. Yksinkertaisesti vain join itseni alkoholistiksi.

    Näin jälkikäteen ajateltuna tuon "nyt riittää/pakko lopettaa" -tunteen lisäksi minulle oli tärkeää löytää muita keinoja purkaa työn stressiä ja päästää irti maailmasta. Kuplaan minäkin pulloineni pakenin, tuntui että se oli ainoa paikka jossa minua ei odota velvollisuudet eikä tarvitse suorittaa. Vähitellen huomasin, että on niitä mahdollisuuksia muitakin, ja jopa sellaisia että seuraavanakin päivänä tuntuu hyvältä eikä kuplaan meno ahdista.

    Varsinkin alussa suhtauduin raittiina oloon samalla tavalla kuin raskausaikana: että ei yksinkertaisesti vain voi juoda, että ei edes ole sitä mahdollisuutta että joisi.

    Tiesitkö, että työnarkomania ja ylisuorittaminen ovat hyviä eväitä vahvistaa omaa alkoholismia?

    Rohkaisua kummallekin oman juomisen ajattelemiseen, ja siihen että ehkä se maailma ei romahda vaikka alkoholin jättää pois. Alussa on vaikeampaa, ja kyllä niitä vaikeita kausia saattaa tulla myöhemminkin, mutta ne menee ohi.

    VastaaPoista
  4. :) palaan varmaan lukemaan vastaustasi useita kertoja...

    VastaaPoista
  5. Kiitos Trientalis Europaea ja Mantelikakulle myös voimia olla omanlaisensa tässä ainutkertaisessa elämässä, jossa niin helposti menemme siihen lankaan, että alamme mitata itseämme arvoilla, jotka syövät sisimpäämme.

    Oivalsin olevani suorittaja, vaikka sitkeästi olen yrittänyt tehdä töitä rennomman elämän puolesta. Työuralla eteneminen on päässyt salakavalasti lujittamaan juomistapojani, joista yhtäältä olen yrittänyt kamppailla irti vuosikaupalla ja toisaalta samaan aikaan lisännyt erilaisia omaa hyvinvointiani parantavia asioita elämääni. Nerokas yritys olla kohtaamatta todellisia tunteitaan.

    Tuntuu hyvältä, kun voi jakaa näitä tunteita. Alkoholismi kun voi olla "siistiä ja näkymätöntä" sillä tavalla, etteivät läheiset edes arvaa olevan kyseessä ongelma. Näin se vaan on. Enkä sitä kyllä ole ensimmäisenä sanomassakaan. Kävin kerran AA-ryhmässä toisella paikkakunnalla, mutta se oli karmea kokemus. Rosoiset miehet ja naiset julistivat raittiuttaan ja kertoivat törkyisiä humalakokemuksiaan, joiden myötä kaikki hyvä oli tuhoutunut. Petyin suunnattomasti, koska odotin siltä vierailulta jotain ihan muuta.

    Olen seurannut juomistani kalenterin avulla ja katselen sitä ajottain havahduttaen itseäni omaan todellisuuteeni. Se auttaa.

    Nyt tunnen helpotusta, kun ajattelen oikeuttani jättää juominen pois. Samoin kuin en voi käyttää laktoosipitoisia tuotteita, en aio käyttää alkoholipitoisia tuotteita.

    Annan tunne-elämälleni mahdollisuuden tulla esille koko komeudessaan. Epäilen sisimmästäni löytyvän hieman aran, mutta elämälle uteliaan naisen, joka on välillä kuin Liisa Ihmemaassa tässä maailmassa, mutta joka toteuttaa omaa arvomaailmaansa ja on ylpeä siitä eikä suorita elämää muiden ihmisten odotusten mukaan.

    Halit meille kolmelle ja kaikille muille samassa elämänsä kasvuvaiheessa oleville ihmisille.

    VastaaPoista
  6. Kannattaa punnita juomisen hyvät ja huonot puolet. Kun tein päätöksen etten enää juo,kirjoitin paperille alkoholin/juomisen hyvät ja huonot puolet ja myös raittiuden hyvät ja huonot puolet..kas kummaa,eipä siitä juomisesta löytynytkään mitään hyvää kun niitä paperille rustaili,kun taas raittiudesta hyviä puolia löytyi muttei huonoja.
    Minä toivon että ihmiset jotka miettivät lopettamista,uskaltaisivat tehdä päätöksen ja olisivat uteliaita kohtaamaan uuden elämän ilman alkoholia. Se täytyy itse kokea ja tuntea miten elämänhalu ottaa vahvan otteen.Murheet ja vastoinkäymiset kestää paremmin selvästi ajatellen.
    Olen alkoholisti,joka on juonut humalahakuisesti reilut 20.vuotta viikottain kännit ja sen perään krapulat ja morkkikset. Ei ollut paljon "normaaleja "päiviä. Nyt raittiutta takana heti 2 vuotta:)
    Motivaatio on ja pysyy.Mielestäni se viikottainen känni on jo pohjamudissa ryömimistä. Minäkin mietin monta vuotta että haluan lopettaa,kunnes sitten erään kerran tuli juomisesta armoton krapula ja oksensin sappea koko yön..siinä tuli ratkaiseva päätös raittiudesta.
    Yö ja olotila on niin vahvana mielessä että sitä muistellessa on kiitollinen nykyisestä raikkaasta olosta ,joka on fyysistä ja psyykkistä:)
    Tsemppiä kaikille!

    VastaaPoista
  7. Toivottavasti et poista plogiasi... se on tosi tärkeä ainakin minulle yrittäessäni raitistua Kiitos plogistasi!

    VastaaPoista
  8. Tissutellut ja juonut pari viikkoa, pariin päivään ei ruoka ole tippunut, aika lopettaa, pari olutta jäljellä, ei hyvä olo.

    VastaaPoista
  9. Tämä blogi —näin vuosiakin myöhemmin— on auttanut minut raitistumaan! Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Tähän blogiin palaan aika ajoin, kun päätän taas kerran olla juomatta. Joku kerta minuakin onnistaa. Siihen asti, tästä blogista saan voimaa.

    VastaaPoista