Sivut

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kohtuullisen alkoholinkäytön mahdolliset terveysvaikutukset

Pisti silmään Ylen uutinen "Alkoholi voi suojata naisia nivelreumalta".

Suvussani on nivelreumaa, siksi kai tuo uutinen silmään pistikin. Kaivoin siis myös alkuperäislähteen British Medical Journal:ista: "Long term alcohol intake and risk of rheumatoid arthritis in women: a population based cohort study".

Tuijottelin aikani taulukoita. Omista tilastollisten analyysien kursseista on niin monta vuosikymmentä, etten lähde väittämään analyysiä virheelliseksi. Nivelreumaan sairastuneiden suhteellinen lukumäärä (alle 200) oli kuitenkin aika pieni suhteessa otokseen, ja mielestäni jo se, että noista vajaasta kahdestasadasta reilun 10 henkilön alkoholin käytöstä ei tiedetty mitään, voisi kääntää tuloksen toiseksi. Alkoholia käyttämättömien keski-ikä oli selvästi korkeampi kuin alkoholia käyttävien, eikä mielestäni ole mitenkään itsestään selvää että artikkelin analyysissä tehty "ikäkorjaus" olisi ottanut iän huomioon täysmääräisesti (nivelreuma käsittääkseni puhkeaa tyypillisesti vanhempana).

Sen kyllä muistan yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen kursseista, että aina - aina! - pitää olla tarkkana siitä, että tutkittavalla suureella on kiistämätön syy-seuraus-suhde. Esim. sydänsairausten osalta on myös väitetty, että lievä alkoholinkäyttö pienentää riskiä - mutta entäpä jos lievä alkoholinkäyttö liittyykin siihen, että ko henkilöllä on leppeämpi elämänasenne ja välttää turhaa stressiä? Eli että alkoholi ei ole se riskiä vähentävä, vaan elämänasenne.

Tämä tutkimus ei siis minua vakuuta niin paljoa, että palaisin alkoholin käyttäjäksi välttääkseni nivelreuman.

Poikkeuksellisesti sentään uutisessa muistetaan mainita "Alkoholia ei yleisesti suositellakaan minkään sairauden ehkäisyksi."

1 kommentti:

  1. Sulla on hyvä blogi. Seuraan säännöllisesti, vaikka olenkin huono kommentaattori.

    VastaaPoista