Sivut

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Puolitoista vuotta raittiutta

Tuli tunne, että pitäisi olla jotain mieltä jostakin. Tikusta asiaa.

Sormilla laskien sitten selvisi, että tänään tulee täyteen 1,5v täysin alkoholitonta kautta. Suoritteena minulla se ei ole sen kummempi kuin yksi vuosi, koska tähän väliin ei ole mahtunut mitään suuria järistyksiä tai juomishinkuja.

On se kai kuitenkin jotain. Puolessa välissä kohti sitä tilaa, jota tutkimuksissa kutsutaan "oikeaksi" raittiudeksi. Kolme vuotta raittiina ollut kelpaisi jo raittiustutkimuksiinkin, jos joku sellaisia tekee.

Tänä viikonloppuna on ollut pari tilannetta, jolloin vähän huvittuneen oloisena, ulkopuolisenakin, on muistellut omaa itseään ja juomistapojaan. Lauantaina puolen päivän aikaan kävelin Stokkan edessä olevalla kävelykadulla terassin ohi. Terassilla istui muutama ihminen kaljatuoppi edessä. Tuli mieleen aika, jolloin optimoin kaupungilla käymisen niin että ainakin kahdella ehti käydä. Semmoisen saa mahdutettua aikatauluun ilman että kotiväki ihmettelee, missä se viipyy.

Toinen oli junamatka Turkuun. Sopivan mittainen matka, että kolme ehtii. Yleensä kaksi, koska siihen ei myyjä kiinnitä huomiota. Kolmas on jo vähän sellainen, alkoholistimainen.

Niitä terassilla istujia pikaisesti mietin. Sen verran, että ehkä jokaisen kannattaisi sitä juomista miettiä. Olivat yksin, jokunen toisen ihmisen kanssa. Melko viileää oli. Vähän pakonomaista. Ei tullut kaipuuta.

Niin joo, kävin Alkossakin, piti ostaa parin desin pullo viiniä lihapataan. Jäin oikein tuijottelemaan niitä hyllyjä, että tuleeko joku fiilis. Ei tullut. Vähän niin kuin turisti katselee jotain, jota ei meinaakaan ostaa, uteliaana. Ihmeellisen helppoa.

Sen opin, että viiniä saa näemmä nykyään tölkeissäkin. Eläköön mahdollisuus juoda missä tahansa, milloin tahansa, helposti ja vaivatta. Edes korkinavaajaa ei tarvitse.

3 kommenttia:

  1. Onnea raittiudesta! Kävin tänään katsomassa miestäni Minnesota-hoitolassa ja kaikki tuntui olevan hyvin. Aikani kuluksi lueskelen alkoholismista kertovia blogeja...

    Kirjoitat rehellisesti ja mukavasti, vaikka aihe on aika julma.

    VastaaPoista
  2. Kiitos onnitteluista!

    Minnesota-hoitoa olen kuullut kehuttavan, toivottavasti miehellesikin raitistumishalu ja -työkalut löytyvät ja vahvistuvat.

    Itseironia on minulle yksi selviytymisen keino. On tasapainoiltava syyllisyyden tunteiden kanssa, mutta samalla ymmärrettävä ettei menneisyyttä voi muuttaa eikä kasvattaa syyllisyyttä elämän kantavaksi pilariksi. Se ei olisi kenellekään hyvä, ei itselle eikä läheisille.

    VastaaPoista
  3. Todella ihanaa, että löysin blogisi. Olen alkoholismia sairastava nuori ja ollut nyt raittiina tasan vuoden. Näitä tekstejä on todella voimaannuttavaa lukea. Niin paljon tuttuja ajatuksia.

    VastaaPoista