Sivut

torstai 7. heinäkuuta 2011

Oikeus juoda

Yläreunan uutisotsikoissa juoksee noita alkoholiaiheisia artikkeleita, google-syöte. Silmään pisti Iltalehden "Oi mutsi, mutsi..:". Piti lukea, vaikka ajatus on muualla.

Pari lainausta:
Suomalaiseen kulttuuriin kun nyt kuitenkin kuuluu ajoittainen reipas alkoholinkäyttö, eivätkä likikään kaikki äidit tiedä raskaudestaan heti varhaisvaiheesta alkaen. 
Ja
Moralisoimalla kysymystä ei siis voida ratkaista. Ei myöskään ole inhimillistä (eikä järkevääkään) tuomita alkoholiongelmaisia äitejä, koska se johtaa vain enenevään salailuun ja syyllisyydentuntoihin. Sen sijaan terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaisilla pitää olla rohkeutta puuttua ja ottaa aihe puheeksi. Suomessa on perinteiseti vallinnut viinan suhteen maton alle lakaisemisen kulttuuri, sen on muututtava, jos syntyvien FASD-lasten määrä halutaan laskuun. Puuttuminen on välittämistä, vaikeneminen on välinpitämättömyyttä!
Jälkimmäinen on lähes yhtä naiivia tekstiä kuin mihin itse kykenisin. Kyllä se maton alle lakaisemisen kulttuuri on ihan jokaisen viinankäyttäjän päässä, ei "viranomaisilla". Neuvoloissa ehkäpä jo tuo juomisasia otetaan esille, ongelma on se että jatkuva ja varsin runsas alkoholinkäyttö on monessa piirissä hyväksyttävää, lähes ihailtavaa. Kirjoittaja tuntuu olevan sitä mieltä, että ajoittainen reipas alkoholinkäyttö on ihan ok.

Neuvolassa eväät on aika vähissä, jos koko muu lähipiiri tukee juomista ja näyttää sille mallia. Valitettavasti.

Itse kysymys on toki moraalisena ongelmana erittäin vaikea, mutta ei siitä selviä sysäämällä vastuuta terveydenhoitohenkilökunnallekaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti