Sivut

tiistai 10. toukokuuta 2011

Miksi olen jättänyt alkoholin: terveys

Nämä syyt olla ilman alkoholia -kirjoitukset eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä. Kunhan nyt vain tämä terveysasia putkahti mieleen.

Ehkä keski-ikäistymiseen kuuluu se, että alkaa vähitellen pohtia omaa ruumistaan, sitä mihin se venyy ja mihin ei, ja että lopultakin sitä kroppaa tarvitaan elämiseen. Erilaisia sukurasituksia on: isän sisaruksista vain neljännes taisi elää yli 70 vuoden (tosin taustalla oli itse aiheutettujakin syitä eli itsemurhia, ja isäni kohdalla onnettomuus), isänisä kuoli sydänkohtaukseen alle 50-vuotiaana. Omalla äidillä diabetes ja siinä ohessa sydänsairautta ja muuta. Äidinisällä reuma ja diabetes. Äidinäidillä sydänongelmia. Geenit eivät siis ole kovin hohdokkaat.

Riskit noihin erilaisiin sairauksiin on minullakin, ylipaino olisi kai se, josta selvimmin pitäisi päästä eroon. Alkoholin liiallinen käyttö tuskin nostaisi ennustetta positiivisempaan suuntaan. Alkoholin poisjättämisen jälkeen paino on laskenut kuusi kiloa (nyt lasku näyttää pysähtyneen eli pitäisi tehdä jotain muutakin), mikä on jo sinällään merkittävästi laskenut vaikkapa sen diabeteksen riskiä (tosin yritän nyt vähitellen kerätä rohkeutta ja mennä lääkäriin tarkistamaan, että en ole jo sairastunut).

Raitistumisen alkuvaiheessa lueskelin myös siitä, miten alkoholi on vaikuttanut aivoihin ja keskushermostoon - ja että noistakin muutoksista voi toipua. Se oikeastaan jopa säikäytti. Ei ihmistä alkoholistiksi ole tarkoitettu.

Huomaan, että fyysinen hyvinvointini on parantunut. Yleisesti ottaen nukun paremmin, en hengästy niin helposti nopeastikaan kävellessä. Tätä oloa kannattaa vaalia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti