Sivut

torstai 26. toukokuuta 2011

Muutos

Seuraava lainaus on Katja Kuusiston väitöskirjasta "Kolme reittiä alkoholismista toipumiseen", sivu 36:
Alkoholisti kohtaa ongelmakäytön aikana asioita ja tapahtumia, jotka virittävät muutosta. Ihminen ei ole ainoastaan tarpeitaan passiivisesti toteuttava, vaan aktiivisesti tavoitteisiin suuntautuva subjekti, jonka motivaatiotilaan ulkoisilla tekijöillä ja muilla ihmisillä on Millerin (1995, 90–91) mukaan merkittävä vaikutus. West (2006b, 174–192) näkee erilaisten sosiaalisten, psyykkisten, biologisten ja ympäristöön liittyvien asioiden vaikuttavan yksilön tarpeisiin ja haluihin ja sitä kautta addiktiivista käyttäytymistä sääteleviin impulsseihin. Nämä muutokset koetaan sekä yksilöllisesti että tilanteisesti.

Motivaatio ei pysy elämän kuluessa stabiilina, vaan muuttuu saaden uusia merkityksiä ja auttaa asettamaan uusia tavoitteita, joita kohti pyrkiä. Yksilöllinen kokemus ratkaisee muodostuuko tietty tapahtuma tietyllä hetkellä käännekohdaksi yksilön alkoholinkäyttöuralla. Tavoitteita kohti suuntautuminen on ihmiselle olennainen osa elämää, mutta tavoitteiden kohde vaihtelee tilanteittain. Tavoitteiden rakentamisessa hyvin tärkeitä ovat maailmankuva ja minäkuva, joiden kautta ihminen määrittelee suhteensa ympäristöön ja asettaa lähtökohdat sille, mitä haluaa saavuttaa. Näin syntyy tarve säilyttää elämänsä totutun kaltaisena tai vaihtoehtoisesti motivaatio perustaksi muutokselle. Niin kauan kun päihteidenkäyttöä puoltavat motiivit painavat enemmän vaakakupissa, on muutos erityisen vaikea (Karwacki ja Bradley 1996, 243–255). Motivaation puute vaikuttaa negatiivisimmillaan olosuhteiden vangiksi jäämiseen ja kykenemättömyyteen muuttaa negatiivisia kehityskulkuja (Headey & Wearing 1989, 733–738; Stallings ym. 1997, 104–119). Vasta kun juominen ja koetut negatiiviset seuraukset nousevat hyötyjen rinnalle tai ohi, toipuminen nousee vaihtoehdoksi juomisen jatkamiselle.
Tuo ylläoleva on toki osin tyypillistä valtiotieteilijöiden kieltä, mutta tunnistan sieltä kyllä itseni. Tuo lainaus on oikeastaan hyvä jatko tuolle pohdinnalleni tulevaisuuden juomisen lopettamisen syynä. Motivaation keikahdushan minulla tavallaan tapahtui, juomisen kustannukset nousivat jo suuremmaksi kuin juomatta olemisen, ja siitä halu muutokseen tuli. Yksilöllisesti ja tilanteisesti haluan olla raitis :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti