Sivut

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Jellinekin käyrä

Nyt olen taas harrastanut useamman tunnin sinänsä hyödyllistä sijaistoimintaa. Uppouduin lukemaan alkoholismiin liittyviä asioita netistä, pari hyvää artikkelia löysin samalla kun surffasin hakusanoilla "Jellinekin käyrä". Käyrästä löysin kaksi kuvaa:
  • http://www.sivustot.net/jellinek/
  • http://www.myllyhoito.fi/apuanyt/huoli-omasta-paihteen-kaytosta/122
Jälkimmäinen vaikutti mielenkiintoiselta; ensinmainittu vaikutti turhan "pohjakosketuksen kautta käyvältä" (joskin jossain mainittiin, että toipumiskäyrälle voi siirtyä aiemminkin - se vain ei ilmene tuosta kuvasta).

Nuo jälkimmäisen haparoivat paljaan jalan jäljet ovat jotenkin hellyttäviä :-). Turhan "vaiheittainen" sekin on: mietin, missä kohtaa itse olin tuolla riippuvuuden sarakkeella. Toinen aste oli ihan selviö, varhaisesta riippuvuudesta toteutui yli puolet, keskivaiheesta taas vajaa puolet, ja krooninen riippuvuus oli selvästi nurkan takana (päivittäiset ryypyt kyllä, samoin lähes jatkuva juominen vaikkakaan ei umpihumalaan).

Toipumissarakkeesta: motivoiva kriisi kyllä, siirtymävaihe kyllä (minusta se oli minulla ihan samassa yhteydessä kuin motivoiva kriisikin), vakiintumisvaihe kyllä, varhaistoipuminen hyvässä käynnissä. Keskivaiheen toipuminen ja rikkoutuneiden sosiaalisten suhteiden korjaus: tämä taitaa tulla skipatuksi, koska en vielä ehtinyt niitä suhteita rikkoa. Mutta on tuossa viimeisessäkin vaiheessa jo havaitsemiani ilmiöitä: "uutta energiaa ja voimaa" henkiseen kasvuun.

Jokainen on yksilö, ja etenee sekä sairauteen että toipumiseen vähän eri tavalla. Tuota käyrää oli kuitenkin hauska miettiä ja hahmottaa omaa suhdettaan sekä riippuvuuteen että toipumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti