Sivut

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Syklit

Olen useasta paikasta lukenut, että toipuminen tapahtuu sykleissä: alkuvaihe-3kk-6kk-1v-3v. Nuo rajapyykit olisivat jotenkin merkittäviä toipumisen tiellä, jopa niin että raittiuden loppumisen riski olisi suurin noissa kohdissa.

Vaikea sanoa. Alkuvaihe on ehkä ohi (tarkoittaisko se sitä ekaa yhtä kahta viikkoa), kolmeen kuukauteen on vielä reilu kolme viikkoa - jos se siis on sama kuin 12 viikkoa. Jos kalenterikuukauksia, niin vähän enemmän eli kesäkuun alkuun. Jännä nähdä.

Kolme kuukautta umpeutuu siis terassikauden kynnyksellä, kuusi kuukautta taas sen jälkeen. Ympäristön paine ei juuri noihin kohtiin mitään erityistä tuo, pikemminkin siihen väliin eli terassikauteen. Vuosi saati kolme vuotta tuntuvat olevan aika kaukana tulevaisuudessa.

Miksikö tuota ajattelen ylipäätään, hetki kerrallaanhan tässä edetään, eikä niillä viikoilla oikeasti ole merkitystä. Lähinnä pohdin tuota siitä näkökulmasta, jota olen jo hieronutkin: toipumisprosessi on pitkä.

Joillakin toipuvilla ja toipuneilla on "retkahdus" yllättänyt, on tullut ikään kuin vahingossa otettua alkoholia ja sen jälkeen homma on revennyt käsistä. Minulla ei taustalla ole pitkiä rajun/holtittoman ryyppäämisen kausia, aina olen tullut kotiin ja kovat kännit ovat olleet melko harvinaisia (olisko edellinen ollut marraskuussa); sen sijaan humalatila oli varsinkin tämän vuoden puolella lähes jatkuva (suurkuluttajan sietokyky kasvaa, ja humaltuneenakin saattaa vaikuttaa ainakin omasta mielestään melko järkevältä). Luulen siis, että minun kohdallani se kertakaikkinen retkahdus (kerralla baanalle) ei ole todennäköisin, vaan semmoinen hidas lipsuminen ja sitä kautta paluu vanhaan.

Nollalinjassa on pakko pitäytyä myös oman mielenterveyden kannalta. Luulen, että oma psyyke ei kestäisi sitä että en kyennyt pysymään raittiina vaan petin itseni. Paluuta vanhaan en enää pystyisi antamaan itselleni anteeksi, vaikka tämän lipumisen alkoholismiin pystyinkin. Kai se on sitä ajattelua, että virheitä saa tehdä, mutta niistä pitää oppia eikä niitä tule toistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti